Vädrets makter rår inte ens en kommun på

Februari har hittills varit en prövande period för oss Vintercyklister i Södertälje. Och för alla som går, kör bil, åker pendeltåg eller buss. För att inte tala om alla hjältar som jobbar dygnet runt med att ploga våra gator! Det har snöat rikligt och dessutom pendlat mellan plus- och minusgrader så det först blir moddigt innan snön fryser på till is igen. Det är ett svårt väglag för alla som ska ta sig utanför dörren.

Det är intressant hur låg toleransnivå det finns bland vissa människor för att snön faktiskt ställer till det i trafiken. Många verkar tro att så fort snön börjat falla så ska den automatiskt försvinna från bilvägar, spår och gång- och cykelgator innan den nått marken. Hör man inte plogbilen utanför sovrumsfönstret så börjar direkt klagosången över hur dåligt det plogas.

Jo, vi bor i Sverige och vi har vinter varje år. Ja, vi räknar med att det kommer snö. Och ja, det finns planer och färdiga rutiner kring hur kommunen ska ploga och sanda. Men det innebär inte att alla gator i hela kommunen blir snöfria så fort vi ser att det börjat snöa. Eller slutat snöa, för den delen. Att ploga och sanda hela Södertälje tätort tar mellan 8 och 12 timmar och handlar om 300 km väg. Trots att vi har 70 plogbilar när vi är full styrka handlar det inte om magi – det krävs fortfarande ett visst antal timmars hårt arbete.

Mycket snö ställer också till det. I stad och tätort är det tätt mellan hus och vägar. När det faller mycket snö och vallarna blir högre och högre tvingas vi forsla bort snön med snöslunga och lastbil. Det tar också tid.

En annan sak som ställer till det är när vi som idag haft plusgrader och den packade snön luckras upp och snön blir moddig. Det var svårt att ta sig till jobbet på cykel idag. Det var tungt, moddigt och jag fick flera gånger hoppa av cykeln för att pulsa fram genom snön. Men jag skyller inte på nån annan – igår till exempel var plogningen exemplarisk! Ibland är det faktiskt vädrets makter som ställer till det – och det får vi ibland faktiskt också ta. Skulle vi klaga lika mycket på kommunen när det regnar skyfall? Eller när det blåser storm? Ja, vi ska åtgärda det som vädrets makter ställer till med. Men ibland önskas en lite bättre förståelse för att det faktiskt inte sker i samma stund som första snöflingan faller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s