Skydda skallen!

Den som cyklar ska naturligtvis ha hjälm på sig. Tycker du det är obekvämt med hjälm? Då har du nog en som inte passar just dig, prova några andra. Tycker du det förstör håret? Det finns hjälmar med krockuddsteknik som ligger som en krage runt halsen.

Det finns inga bra argument för att inte använda hjälm. För det går tyvärr inte att gipsa hjärnskador.

Tråkigt nog så skadas många cyklister i trafiken. 8 av 10 cykelolyckor är singelolyckor, alltså utan andra inblandade fordon. De beror ofta på halka, grus eller oaktsamhet, och skadorna är oftast inte så allvarliga, som tur är.

Dock så skadas varje år ungefär 3000 cyklister så svårt att de måste läggas in på sjukhus, och hälften av dem har skallskador. En cykelhjälm minskar risken för hjärnskador med 60 procent! Av de som faktiskt dör skulle hälften ha överlevt om de hade använt hjälm.

Så skaffa en hjälm! Det är den billigaste livförsäkring som finns. Den kan du sedan ha i ca 10 år, om den inte utsätts för en kraftig stöt. Då ska den bytas direkt.

Det finns som sagt massor av olika slags cykelhjälmar. Men olika hjälmar är lite olika bra. Här finns ett test där man provat hur hjälmar klarar av sneda eller roterande slag, vilket är ett slags test som tittar på fler faktorer än det vanliga testet för CE-märkning.

Här finns ännu fler köpråd för cykelhjälm.

/Maria Wikenståhl, trafikingenjör Södertälje kommun

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s