Cyklister är miljöhjältar!

I Södertälje är många av bilresorna korta. 41 procent är kortare än 5 km, och 27 procent är kortare än 3 km, enligt den senaste resvaneundersökningen. I Sverige står korta bilresor för 3 procent av den totala körsträckan, men 26 procent av avgasutsläppen. Detta på grund av att bilen använder mer bränsle innan motorn blivit riktigt varm, och reningen fungerar sämre då. De första kilometrarna är alltså extra smutsiga i en fossildriven bil.

Utsläppen av koldioxid är dock inte de enda problemen som bilresandet orsakar miljön. Slitaget på bilens däck och vägarna är faktiskt den största källan av mikroplaster i Sverige.

Bilens däck sliter även upp partiklar som sprids i luften. Södertälje har idag problem med luftkvaliteten i delar av staden, då halterna av PM10, dvs partiklar mindre än 10 mikrometer, överskrider det tillåtna gränsvärdet flera dagar per år. År 2014 och 2015 var halterna på Turingegatan högre än de på Hornsgatan i Stockholm. Höga halter av PM10 orsakar bland annat irritation i luftvägarna, försämrar astma, och för barn kan de försämra lungfunktionen.

På dessa korta sträckor som står för en så pass stor del av biltrafiken i Södertälje är cykeln kanske till och med ett snabbare alternativ, inte minst nu på vintern om rutorna ska skrapas. Om tusen av Södertäljes invånare skulle ersätta en bilresa till jobbet på 5 km med cykeln, så skulle utsläppen av koldioxid minskas med 180 ton koldioxid om året! Det innebär att besparingen om fem personer ställer bilen blir nästan ett ton koldioxid.

Den som cyklar är verkligen en miljöhjälte alltså!

Fun fact:

För att tillverka en cykel från Skeppshult går det åt 184 kilowattimmar energi. I en Volkswagen e-Golf, en elbil med rätt så genomsnittlig verklig elförbrukning, så kommer du 11,5 km med den energin.

Siffrorna kommer från Energimyndigheten och Mest motor.

/Maria Wikenståhl, trafikingenjör Södertälje kommun

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s