Ta med barnen på en cykeltur!

Har du barn? Cyklar de till skolan? Eller åker de kanske bil eller buss? Det kan gynna inte bara ditt barns hälsa utan även dess skolprestation att istället ta cykeln eller gå.

Svenska elever rör sig minst i Norden. WHO menar att barn i åldern 5-17 år behöver minst 60 minuter måttligt intensiv till mycket intensiv fysisk aktivitet om dagen. Studier i Sverige visa att endast i snitt 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når upp till den rekommendationen. Förutom att det leder till att allt fler barn får problem med övervikt så gör det även att de är mer känsliga för stress och ångest.

Det finns flera forskningsprojekt som tittar på hur skolbarns inlärning påverkas av motion. Och resultaten är goda! Barn som får röra på sig visar bättre skolresultat. I Bunkeflostrand har forskare studerat 200 barn under nio år som fått mer motion och idrott i skolan. Dessa barn har förbättrat sina resultat i svenska, engelska och matematik. Förbättringen har varit som störst bland pojkarna.

Det finns andra studier där barnen fått gå raska promenader innan eller mellan lektionerna, eller haft andra konditionsinriktade lekar. Även i dessa studier har barnens prestationer höjts, och de har kunnat arbeta lugnare och mer koncentrerat.

Många barn vill dessutom cykla till skolan, mer än vad de får och gör. En studie från år 2013 i Sverige visade att var femte barn helst ville cykla till skolan men bara 5 procent hade cyklat den dagen. I en medborgardialog i Skåne kring barns skolväg fick barnen själva ranka vilka färdmedel som var roligast. Bilen fick sämst betyg, näst bäst var att gå, och cykeln var roligast!

Så lyssna på barnen! Kanske kan ni cykla tillsammans till skolan imorgon?

/Maria Wikenståhl, trafikingenjör

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s